Proje Adı : Örme VSM Baskılı Young Tshirt Lead Time Projesi
Ana Kategori : Süreç Geliştirme
Projenin Amacı : Lead Time Kısaltılması, VSM tekniğinin anlaşılmasının sağlanması
Projenin Sahibi : Yalın Enstitü ve Ozon Tekstil
Nedir ?
VSM (Değer akış haritalama); ürün ya da hizmeti oluşturmak için ortaya konan değer yaratan ve yaratmayan faaliyetlerin akışını analiz eden bir yöntemdir.
Neler Yaptık ?
Ozon Tekstil üretim grubunda yapılan inceleme ile en yüksek ciroya sahip olan Örme Baskılı Young Tshirt ürün ailesi belirlendi. Ürün ailesine ait mevcut durum değer haritalaması yapıldı ve problemi oluşturan noktalar tespit edilerek 7 farklı atak noktaları oluşturuldu. Bu noktalarda alınması gereken aksiyonlar için kaizen ekipleri kuruldu ve veriler asakai toplantıları ile proje kapsamında yapılan toplantılarda incelenmeye başlandı. Bu aksiyonların ışığında gelecek durum değer haritalaması ile süreç tamamlandı ve yeni durum devreye alındı.
Proje Adı : Asakai
Ana Kategori : Süreç Geliştirme
Projenin Amacı : Yalın üretim felsefesini yaygınlaştırma ve problem çözme kültürü oluşturulması
Tarih : Aralık 2018
Projenin Sahibi : Yalın Enstitü ve Ozon Tekstil
Nedir ?
Asakai; işletme üretim içerisinde, belirli bir format dahilinde, tüm bölümlerden temsilcilerin katılımı ile üretim alanında ve sahada (Genba) yapılan üretim değerlendirme toplantısıdır.
Neler Yaptık ?
2018 yılının Aralık ayı itibari ile GENBA da Asakai yapılmaya başlandı. İş sağlığı ve güvenliği konusu ile başlayan toplantı üretim takibi, kalite ve teslimat konularında bir önceki günün değerlendirmesi olarak yapılmaktadır. Birimlerin birbirinden beklentileri paylaşılarak toplantı sonlandırılmaktadır. Problemleri anlık görmek, müdahale etmek. Tekrarlayan problemleri belirleyerek, kök nedenine imek için harekete geçme ortamı sağlıyor.
Proje Adı : Sivas Takım Lideri Geliştirme Programı-1
Ana Kategori : Yalın Eğitim
Projenin Amacı : Takım liderlerine yalın yetkinlik kazandırılması için sınıf eğitimleri ile sahada uygulamalar yapılması
Tarih : Şubat 2019
Projenin Sahibi : Yalın Enstitü ve Ozon Tekstil
Nedir ?
Takım lideri geliştirme programı-1; proseslerini Yalın üretim tekniklerine göre yönetebilmeleri için liderlere yalın yetkinlik ve bilgi becerilerinin kazandırılmasını amaçlayan bir eğitim programıdır.
Neler Yaptık ?
Yalın Yönetimi anlayışının şirket geneline yansıtacak olan takım liderleri için başlayan bu program sayesinde yalın yönetim ( hedeflerle yönetim ) mantığının yerleşmesi hedeflendi. Takım liderlerini proses hakimiyetinin sağlanması amacıyla standart iş yapısının oluşturuldu. Sürdürülebilir ve sürekli iyileştirme felsefesinin oluşturulması için takım liderlerinin takip edeceği KPI lar belirlenerek her vardiya öncesinde 5 dakikalık ekip toplantıları başlatıldı.Proses takibi ile erken tanı ve problem oluşmadan çözüm üretebilme metodolijisi uygulamaları öğretilerek uygulamaya geçmeleri beklendi. Program sonunda takım liderlerinden kendi alanlarında bir problem belirleyerek A0 problem çözme metodu ile çalışması ile program tamamlandı. Sürecin sürdürülmesi Sürekli İyileştirme departmanı tarafından devam edilmektedir. En önemlisi sahiplenme, ekip yönetme ve ekip yönetme sorumluluğunun farkındalığı ile ilgili gelişim sağlandı.
Proje Adı : Ür-Ge Yalın Süreç Geliştirme
Ana Kategori : Süreç Geliştirme
Projenin Amacı : Süreç darboğazlarının belirlenmesi ve giderilmesi, model üretim sürelerinin kısaltılması
Tarih : Nisan 2019
Projenin Sahibi : Yalın Enstitü ve Ozon Tekstil
Nedir ?
VSM (Değer Akış Haritalama) tekniği ile Üretim Geliştirme süreçlerinin geliştirilmesini hedefleyen bir çalışmadır.
Neler Yaptık ?
Ölçülebilir süreç yönetimi sağlamak amacı ile başlatılan bu projede mevcut durum haritalaması yapılarak lead time süresi belirlendi. Numune on time performansını iyileştirip, süreç kopukluklarının tespitinin ardından aksiyonların belirlenmesi, numune dikimde hat dengelemeyi sağlayarak kesintisizi iş akışının sağlanması ve katma değersiz işleri kaldırarak lead time süresinin kısaltılması sağlandı. Bu çalışmalar sonucunda gelecek durum haritalaması ile süreç standart hale getirildi. Müşterilerin hız ve çeviklik beklentilerine uygun, sürekli gelişecek bir yeni süreç kurgusu devreye alındı. Sürekli gelişmeye devam ediyor.
Proje Adı : Öneri Değerlendirme Sistemi
Ana Kategori : Süreç Geliştirme
Projenin Amacı : Çalışan katılımı, Kaizen ile öneri değerlendirme, problem çözme kültürü oluşturma ve yaygınlaştırma
Tarih : Aralık 2019
Projenin Sahibi : Ozon Tekstil
Nedir ?
Öneri Değerlendirme Sistemi; çalışanların süreçleri içerisindeki darboğazları ve problemleri Kaizenler ile çözmesini sağlayan ve bunun kayıt altına alınarak kurumsal hafıza oluşturulmasını gerçekleştiren bir projedir.
Neler Yaptık ?
Çalışanlarımızın bilgi, beceri ve deneyimlerinden yola çıkarak, İşletmeleri’nin gelişimine katkı sağlayacak yeni fikir ve iyileştirme önerilerini almak için öncelikle kaizen eğitimleri verildi. Sürekli iyileştirme kültürünü özendirmek ve yaygınlaştırmak için Çevre-İSG, Kalite ve Maliyet konularında iyileştirme fikri sunmaları beklendi. Fikirler kurul tarafından değerlendirilerek puanlama yapılıp öneri sahiplerine ödüller takdim edilmektedir.
Proje Adı : A3 Çalışmaları
Ana Kategori : Problem Çözme
Projenin Amacı : Problem çözme kültürünün oluşturulması, yalın araçların kullanılmasının sağlanması
Tarih : Temmuz 2019
Projenin Sahibi : Yalın Enstitü ve Ozon Tekstil
Nedir ?
A3; bir yalın üretim problem çözme tekniğidir.
Neler Yaptık ?
Hoshin Kanri çalışmasına destek olmak amacı ile tüm beyaz yaka çalışanlarına A3 eğitimi verilerek devamında uygulaması da sağlanmıştır. Bu sayede şirket veya bölüm hedeflerine ulaşmada karşılaşılan problemler için A3 çalışmaları yapıldı ve hedefe ulaşmayı engelleyen noktalar tespit edilerek çözümler uygulandı. Problem çözme sistematik bir iştir, yangın söndürmeden farklıdır. Her kademe uzman ve yöneticinin yiyebileceği büyüklükte lokmaları yutmaları, yani problemleri kırımlara ayırıp çözmeleri kültürünü yerleştirdik. Ön yargısız, mevcut durumu anla kültürü olmadan, problemler günü kurtaracak şekilde çözülür ama gelecekte tekrarlar. A3 geleceğe yatırımdır.
Proje Adı : 5S Çalışmaları
Ana Kategori : Süreç İyileştirme
Projenin Amacı : Yalın araçların kullanılmasının sağlanması ve süreçlerin iyileştirilmesi
Tarih : Ocak 2020
Projenin Sahibi : Ozon Tekstil
Nedir ?
5S; organizasyonlarda kaliteli bir çalışma ortamı oluşturmak ve sürekliliğini sağlamak için geliştirilen bir yalın tekniktir.
Neler Yaptık ?
Ozon Tekstil çalışanlarına 5S eğitimleri verildi. 5S çalışmaları ile birlikte alanların düzenlenmesi, alan kazanımları, ergonomi şartlarının iyileştirilmesi, alanların tanımlanması ve haftalık rutin denetimler ile iyileştirme çalışmaları devam etmektedir.
Problemler ve anormallikleri görmek ancak 5s ile mümkündür. Normalini bilmeden anormalini göremezsiniz.
Proje Adı : Tedarikçi Değerlendirme
Ana Kategori : Alt Yapı
Projenin Amacı : Tedarikçi ölçme ve değerlendirme altyapısı oluşturulması
Tarih : Nisan 2020
Projenin Sahibi : Ozon Tekstil
Nedir ?
Tedarikçi değerlendirme; stratejik iş ortaklarımızın ölçümlenmesinin sağlanması ve kategori oluşturularak bu kapsamda iş birliklerinin geliştirilmesini sağlayan bir çalışmadır.
Neler Yaptık ?
Bu proje ile birlikte tedarikçiler ile stratejik planlama yapılmasına destek olacak alt yapı hazırlanması için belirlenen kriterler dahilinde mevcut durum çıkarıldı. Tedarikçi değerlendirme kriterleri olarak birinci öncelik Sosyal Uygunluk olmak üzere ürün kalitesi ve plana uyum konularında tedarikçilerimiz değerlendirilebileceği bir sistem kuruldu. Değerlendirmeler neticesinde tedarikçiler sınıflandırılarak stratejik ve ana tedarikçilerimize imtiyazlar sağlanması bunun yanında diğer tedarikçilerin gelişmesi için çalışmalar planlandı ve uygulamaya alındı.
Proje Adı : Robotik Proses Otomasyon
Ana Kategori : Alt Yapı
Projenin Amacı : Otomasyon sistemi ile katma değersiz işlerin insan gücünden ayrıştırılması
Tarih : Temmuz 2020
Projenin Sahibi : Ozon Tekstil
Nedir ?
Robotik Proses Otomasyon ; rutin ve standart (tekrarlayan) işlerin otomasyon ile yönetilmesi ile katma değer yaratmayan ancak yapılması gereken işlerin lead time sürelerinin kısaltılması ile ilgili bir projedir.
Neler Yaptık ?
2020 Yılında robotik süreç otomasyon projesinin ilk işlemi olan “Fason Sözleşme Oluşturma İşlemi” bitirilmiş ve ilk robot canlı ortamda çalışmaya başlamıştır. Personellerimizin üzerinden rutin ve standart iş yüklerinin alınıp değer katan faaliyetlere zaman ayırabilmelerini amaçlayan projede “Yurtiçi (DeFacto’ya) Satış, Rota Oluşturma, Fatura Kaydı Oluşturma” gibi işlemlerin analizi bitmiş olup canlı ortama alınmak üzeredir.
Proje Adı : Yalın Bant
Ana Kategori : Süreç İyileştirme
Projenin Amacı : Verimlilik artışı, yalın saha uygulamalarının gerçekleştirilmesi
Tarih : Eylül 2020
Projenin Sahibi : Ozon Tekstil
Nedir ?
Yalın Bant Projesi ; Hat dengeleme ve Multi Skill tekniklerini kullanarak verimli ve hedefe odaklanmış üretim bantları oluşturmayı hedefleyen bir projedir.
Neler Yaptık ?
Yalın Bant projesi kapsamında hat dengeleme, saatlik üretim takibi, standart operasyon formlarının oluşturulması, çoklu beceri eğitim planı kapsamında yetkinlikler arttırıldı. Performans takibinden OEE takibine geçildi. Hat dengeleme takibi sonucunda hatta yaşanan mudalar tespit edilerek aksiyon noktaları belirlendi.
Proje Adı : Hoshin Kanri
Ana Kategori : Alt Yapı
Projenin Amacı : Hedefler ile yönetimin gerçekleştirilmesi ve üst yönetimden alt kademelere kadar yaygınlaştırılması
Tarih : Ekim 2020
Projenin Sahibi : Ozon Tekstil
Nedir ?
Hoshin Kanri; bir organizasyonun günlük faaliyetlerini stratejik hedefleri ile uyumlu hale getirmeye yönelik süreç odaklı sistematik bir yaklaşımdır.
Neler Yaptık ?
Hoshin Kanri anlayışı ile, Stratejik hedeflerimizi belirledik ve tüm kademelerdeki çalışanlar ile paylaştık. Bu hedeflere nasıl hizmet edebileceklerini sorduk. Her bir bölüm ve çalışan hedeflere katkı sağlayabilecek, proje konularını ve problem çözme konularını belirledi. Belirlenen projeler için A3’ler hazırladılar. Hedefe ulaşmayı engelleyen kök nedenler belirlendi. Gerekli aksiyonlar alınarak çözümler uygulandı. Aylık, 3 Aylık ve 6 Aylık gözden geçirme toplantıları ile A3’ler takip edildi. Hatalar düzeltildi. Tıkanılan noktalar için gerekli adımlar atıldı. A3’lerin hedefe ulaşması ile stratejik hedeflere yaklaşım sağlandı.